12 maj, RYSSLÄGRET I LISMA

Söndag den 12 maj kl 09:30 Lisma herrgårdspark, RYSSLÄGRET I LISMA.
Huddinge Hembygdsförening och Huddinge kommun uppmärksammar gemensamt rysslägret, som fanns i och vid fd Lisma Corps de logis under del av andra världskriget.

Gunnel Jacobsen berättar om den ryska krigsfångeförläggningen i Lisma från våren 1942 till november 1946.
Besökarna kan beskåda en gästbok och ett skrin tillverkat av krigsfångarna. En konstnärsgrupp har vid fågeltornet ordnat en utställning av bilder och text. På den röda ladan ska gruppen med krita tecknat – en tillfällig installation, som kommer att försvinna med regn och vind. En folder med QR-kod blir gruppens bestående bidrag.
1970 var kommunen ägare av ”slottet” och vid en brandövning eldades byggnaden upp. Dessförinnan hade Nordiska museét dokumenterat huset och fina paneler plockats ned. Några av dessa förevisas under dagen.

Den här dagen öppnas också entrén till Huddingeleden från herrgårdsparken och tillfälle ges att bege sig ut i markerna på stigar och spänger för att ta del av sjudande vattenliv och vildtulpan. Fågeltornet och utsiktsplattformen är spännande utflyktsmål i herrgårdsparken.

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.